Un 1 de Maig diferent

Aquest 1 de maig de 2020 és, sens dubte, un dia del treballador ben diferent.

La situació a la qual estem immerses com a societat – pandèmia, confinament, suspensió, incertesa – ens ha portat a reinventar durant aquest últim mes i mig la manera de treballar. I sí, hem treballat molt, moltíssim! I seguim treballant malgrat les enormes dificultats que acompanyen aquesta situació. Hem treballat malgrat l’impacte, el desconcert i el caos de les primeres setmanes. Treballem malgrat la poca empatia i resposta d’algunes administracions. I seguirem treballant malgrat el sobrecost d’una factura que ningú ens pagarà.

Seguim treballant per mantenir el servei que donem a milers d’usuàries d’arreu del país a qui atenem com a Cooperativa, perquè no volem trencar el fil que ens uneix a infants, adolescents i joves orfes d’escoles, patis i casals. Seguim treballant per no trencar el lligam que ens connecta amb les persones, les famílies, les nouvingudes a pobles, barris i ciutats que aquest virus ens n’ha fet distanciar. I seguim treballant, ara més que mai, per acompanyar als nostres avis i àvies, i ho fem per responsabilitat, compromís i vocació.

Aquesta crisi ens ha provocat un escenari amb una alta complexitat de gestió. Actualment tenim el 20% dels serveis de la cooperativa actius i en funcionament, on el teletreball és el nou protagonista i on desenes de treballadores dia a dia, des de casa, segueixen donant servei i atenent als usuaris i usuàries. El 23% dels serveis de la Cooperativa estan parcialment suspesos (treballant/teletreballant en actiu una part de l’equip) i la resta, el 57% dels serveis estan suspesos.

La suspensió de serveis afecta directament a la facturació mensual de la Cooperativa. En la majoria d’aquests serveis, en aplicació de la normativa legal actual, deixem d’ingressar els marges que sustenten el personal d’Estructura i les altres despeses fixes d’Incoop.

Com a cooperativa lamentem que molts ajuntaments hagin decidit no cobrir aquestes despeses, acollint-se a la indemnització mínima que contempla la llei, posant en un greu compromís la viabilitat de tants i tants projectes, com el nostre. Treballem en un sector, el d’atenció a les persones, marcat per licitacions públiques cada vegada més salvatges, afectat per les retallades i la irrupció de la competència de grans empreses, especialment durant els últims anys. Esperem que la situació serveixi per fer valdre la feina que fan els equips de professionals que s’hi deixen la pell. Les cooperatives sense ànim de lucre no defallim en el nostre compromís i fem malabars per mantenir la viabilitat del nostre projecte.

Pensem que la situació actual ens ha de portar a un replantejament general de la societat, a un nou model econòmic on les persones siguin el centre. Només un model productiu i social que reconegui i reforci al sector d’atenció a les persones serà capaç de superar situacions com la que estem vivint actualment. Per tant, cal un replantejament integral de les licitacions públiques i una aposta clara cap al sector de l’atenció a les persones per part de les administracions, on no tot s’hi val.

Avui és un dia diferent, un 1 de maig on volem agrair a totes les treballadores que s’han reinventat per seguir fent possible l’acompanyament a les persones en un moment tan complicat. A totes elles, moltes gràcies!

0
X