INsideCOOP 002.19: Àngel Izquierdo

L’Àngel és el Director del Centre de Dia Municipal Mossen Joaquim. Fa més de 7 anys que és soci d’Incoop i ha estat una figura important i participativa a la Cooperativa. Actualment forma part del Consell Rector com a Vocal i és un gran coneixedor dels detalls i processos interns d’Incoop. 

L’Àngel a la feina
En quin servei o departament d’Incoop treballes?
Treballo com a director d’un Centre de Dia de Gent Gran situada al Pont de Vilomara i Rocafort, una població que està al Bages.

Quina és la teva funció?
Donar tot el suport i recursos necessaris perquè la resta de professionals d’aquest projecte puguin dur a terme les seves tasques.

Què és el que més t’agrada de la teva feina?
El que més m’agrada és treballar amb persones. Persones treballant per persones!

Què milloraries de la teva feina?
M’agradaria poder donar servei i cobertura a totes les persones que tenen necessitats i que actualment estan en llista d’espera.

Quin objectiu t’has proposat per aquest 2019?
Voldríem ser un Centre de Dia una mica diferent… el millor centre de dia amb els recursos que tenim! Que el nostre valor afegit sigui un valor diferencial i que s’adapti a les necessitats de la Gent Gran.

Que destacaries de l’equip humà que treballa amb tu?
Crec que de l’equip humà destacaria el capital humà. Busquem gent amb gran aptitud, sobretot per fer processos d’acompanyament i que la persona sigui la protagonista de les nostres intervencions: el client, l’usuari o el resident, com li vulguem dir, sigui realment el protagonista i que totes les accions girin al voltant seu.

I de les persones a qui doneu servei?
Nosaltres tenim una funció més social. L’envelliment és una qüestió latent a la nostra població, som una població envellida, i en aquest cas ens falta donar una sèrie de recursos que s’adaptin a les necessitats. Tenim, aquí, alguns elements residencials, però som un punt mig. Crec que encara hi ha moltes pors, hi ha un tema social per accedir a aquest tipus de centres, i destacaria això: no tenim a ningú que no vulgui estar. Suposo que això vol dir que alguna cosa farem bé, tot i ser molt desconeguts aquest tipus de recursos i com poden beneficiar. Hi ha molts tabús i sobretot molts prejudicis amb aquest tipus de serveis.

Compromís cooperatiu
Amb quin dels nostres valors t’identifiques més?
Respecte, sens dubte respecte. Com que tractem amb les persones jo crec que el respecte, en tota la seva magnitud, és el valor amb què més m’identificaria.

Ets soci de la Cooperativa?
Sí, sóc soci de la Cooperativa.

Què et va impulsar a fer-te soci de la Cooperativa?
Jo sempre havia treballat en el tercer sector i havia estat en altres organitzacions, tant associatives com no associatives, tant professionals com no professionals. Aleshores vaig contactar a través d’una oferta de feina i vaig veure que el model de l’entitat era cooperatiu. En aquell moment no coneixia el món cooperatiu a fons, em vaig informar per una motivació pròpia, perquè crec que el model cooperatiu i de democràcia m’encaixava, i de seguida que vaig estar dos mesos ja vaig demanar què havia de fer per realitzar la incorporació com a soci.
El model cooperatiu encaixa molt amb la meva forma de ser com a persona.

Quants anys fa que n’ets membre?
Vaig estar un any en període de prova, perquè abans els períodes de prova eren molt llargs, i ara al setembre farà vuit anys. Vaig entrar a la Cooperativa com a soci, després vaig fer una tasca social-laboral que era el tècnic social, i ràpidament vaig optar per formar part del Consell Rector.

Què has après durant aquests anys?
Com a Cooperativa, i podríem dir que som una Cooperativa mitjana-gran, he après a tenir una visió molt més estratègica, a treballar amb macro-pressupostos, amb macro-decisions. Crec que m’ha tocat viure un moment de la Cooperativa amb una situació de crisis econòmica i social, en la qual hem hagut de prendre decisions que a nivell personal han sigut complicades, però molt enriquidores per l’equip. La identitat que tenim com a Cooperativa, sent una Cooperativa mixta, amb socis de consum i socis de treball, aporta molt de valor i dóna una visió molt global i molt àmplia. Això m’ha enriquit a tots nivells, tant tècnicament com humanament, descobrint en aquest vessant de consum, que per a mi era desconeguda, gent altruista que ve a aportar. Jo he après molt d’aquestes persones, de cada una, individualment, i dins la globalitat i com a Cooperativa hem sabut fer una transició per esdevenir en una entitat que ara té molta potencialitat per ser sostenible i molt més coherent amb els seus valors i principis.

Participes activament dins la Cooperativa? Què fas, explica’ns una mica?
Ara estic al Consell Rector, on el que fem és vetllar perquè l’estratègia de la Cooperativa en l’àmbit polític s’estigui executant. Actualment treballem molt en forma de consens, intentem que totes les decisions es realitzin d’acord amb la Direcció General, es puguin traslladar als objectius que s’han especificat i que tot això es desenvolupi tècnicament. Nosaltres vetllem, coordinem i supervisem que totes les accions que ens hem proposat s’estiguin executant. La funció principal que fem com a Consell Rector és vetllar perquè això estigui funcionant amb aquesta coherència. Hem fet accions aïllades a vegades, com treballs puntuals, on fem funcions de Consell Rector.

Quin és, per a tu, un dels principals reptes de futur que té la Cooperativa actualment?
Venim d’una Cooperativa que ha canviat, ens hem endinsat en el canvi. Qualsevol empresa diu que el seu repte és el canvi, però jo crec que el nostre repte ara no és el canvi sinó consolidar. Estem en una fase de consolidació d’un Pla Estratègic, de consolidació de tot un equip de governança i un equip de Direcció nou, d’un equip a l’estructura nou… per tant ara toca un moment de consolidar i optimitzar tots els procediments per fer de la Cooperativa un Ferrari. En aquest cas ens faltaria això: ja tenim clars els procediments, evidentment el paper ho sustenta tot, i ara toca caminar una miqueta per veure les coses que poden trontollar i ballar. Estem en una fase de consolidació i sobretot hem de detectar tot el nostre valor afegit com a empresa.

L’Àngel
Què fas quan no treballes?
Dedico el meu temps lliure a la família. Amb la família, amb una nena que tinc de quatre anys i gaudeixo molt de qualsevol classe d’esport.

Què t’apassiona?
M’apassiona riure i les activitats a l’aire lliure.

Que et fa enfadar?
Les injustícies.

Si algun dia desapareixes, que et busquin a…?
A la muntanya.

Una xarxa social?
Hi participo però no sóc massa actiu. Instagram suposo…

Una pel·lícula i una sèrie per recomanar?
La sèrie estic amb Merlí, que ara m’ha enganxat. I una pel·lícula, La Vida es Bella.

Sempre que tens ocasió menges…
Menjo… saludable.

Quin llibre t’estàs llegint?
Estic rellegint un llibre del Victor Kuppers, Vivir la vida con sentido.

Com t’imagines el món d’aquí a 10 anys?
M’imagino el món d’aquí endavant… espera, deixa-m’ho pensar, no vull ser crític. El vull veure molt humà. El necessitaria veure amb molta humanitat. I amb necessitat de Sentit Comú! El menys comú dels sentits diuen…

0
X